След Китай и Турция: Земетресения разлюляха и Балканите

След Китай и Турция мощни земетресения заплашват и Балканите

Земетресения люлеят Балканите. Отново. След поредицата трусове, които разтърсиха Соломоновите острови, Китай, Турция, Македония и Румъния, дойде ред и на Гърция. 5,3 по Рихтер разлюля остров Нисирос в Егейско море.

Новината бе съобщена от гръцката телевизия „Антена“. Епицентърът е локализиран на 23 километра югозападно от острова и на дълбочина от 105 километра. Трусът е усетен на островите Кос, Тилос и Астипалеа. Няма информация за пострадали или материални щети.

Според Европейския сеизмологичен институт, земетресението е било с магнитуд от 5,5 по Рихтер.

Трусът е последван от ново по-силно земетресение на Соломоновите острови. Часове по-късно е усет трус магнитуд от 6,7 по Рихтер. Геофизичният институт в САЩ отбелязва, че това е второ толкова силно земетресение, така близо до архипелага на север от Австралия за по-малко от две седмици. Предишното бе с магнитуд 7,8.

Днешното земетресение е станало на 120 км северозападно от Кира Кира и е на дълбочина от 44 км.
Засега няма данни за пострадали хора и нанесени материални щети, нито е издадено предупреждение за вълни цунами.

При все това зачестилите земетресения в последните седмици, предизвикаха сериозни тревоги. Още повече, че трусовете са с магнитуд над 5 по скалата на Рихтер.

Някои учени твърдят, че може да се наблюдава мощно разрушително земетресение, заради което да се наблюдава и повишената сеизмична активност. Други не са на това мнение. И обвиняват компаниите добиващи шистов газ за трусовете.

„Целият процес на добиване на газ е опасен, вреден за здравето и влияе на сеизмичните процеси. Има достатъчно средства и начини за добиване на зелена енергия, за да се замърсяват водите и да се рискува живота на хората и животните.

Крайно време е човечеството да разбере, че имаме само една планета и не можем да си произведем втора. И да спре да я замърсява и унищожава“, лобират от другата страна еколози.

Земетресения на Балканите, силен трус разлюля и Гърция

Земетресения на Балканите, силен трус разлюля и Гърция

Един закон за по-лесно и достъпно използване на зелената енергия би променил доста неща. И може би би предотвратил нови разрушителни земетресения…

Коментари чрез Facebook

коментара

Източник: razkritia.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *