Самолет напръска с препарат жена на полето,тя …

20150709.qevwdzybcc

 

Пчеларката била силно алергична към пестицидите

Войната на земеделските производители едва не уби жена на полето тази сутрин в хайрединското село Манастирище, съобщи преди минути кметът на община Хайредин Тодор Алексиев. Оказва се, че безконтролното пръскане на житните култури в Хайрединско продължава с пълна сила, въпреки нарасналото обществено недоволство и множеството убити пчели, съобщава tribali.info. Сигналите към спешния телефон 112 са непрестанни, но мерки за разрешаване на проблема още не са взети.„Земеделските производители пръскат авиационно културите без уведомления и без никакво право“, категоричен е Алексиев. Фрапиращ обаче е случая от сутринта в село Манастирище. Хората в селото, които имат кошери по полето, са били уведомени, че в 6 часа днес ще се извършва авиационно пръскане с пестициди. Те затворили и обезопасили пчелните семейства и така на пръв поглед всичко било наред. Изненадващо обаче самолетът, който пръскал културите, решил да поеме по съвсем различен курс и да наръси други блокове от полето, които не били планирани в маршрута му, разказва кметът на Хайредин. Така машината минала над блок, където имало необезопасени кошери и жена, която подхранвала и се грижила за пчелите си. Пилотът видял, че на мястото има човек, но не спрял машината и не се отклонил от курса. Той наръсил кошерите с пчелите и жената със силно отровни пестициди.

Оказало се, че пчеларката била силно алергична и изпаднала в шок. Нейни познати станали свидетели на станалото и веднага сигнализирали на телефон 112 и на кметът Алексиев. На мястото пристигнал екип на Спешна помощ, който повече от час се мъчил да я стабилизира. По думите на кметът жената едва дишала, имала сериозни дихателни проблеми и едва не умряла заради нехайството и наглостта на мъжа в самолета. В момента медиците все още са на полето, като състоянието на пострадалата е значително по-добро.

Веднага след инцидента Тодор Алексиев сигнализирал на всички институции – полиция, растителна защита, агенцията по храните, РИОСВ и други, които да се заемат със случая. По думите му това не е случайност, а целенасочено действие, което не може да остане безнаказано. Войната на земеделците в Хайрединско се разраства с всеки един изминал ден и е въпрос на време, ако отговорните институции не вземат спешни мерки, да има и човешки жертви, не само умъртвени пчели.

Припомняме, че миналата седмица в региона от пръскане на земеделските култури бяха убити 50% от пчелните семейства.http://www.blitz.bg/

Ако статията Ви е информирала или просто ви е допаднала, моля СПОДЕЛЕТЕ я с приятелите си. Екипът на informaciq.net ще Ви бъде благодарен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *