Крият ли Чернобил 2?

forset-fires-at-chernobyl-screenshot-from-2015-04-28-184429

 

Крият ли властите у нас втори Чернобил след облака от пожарите край бившата ядрена централа? Този въпрос си задават хората от няколко дни насам. „Пак се наядохме с радиоактивни зеленчуци“, нареждат и потребители в интернет форуми. Майки във варненско пък са в паника, че замърсяването в града е било два пъти над нормите, макар да не се казва точно каква е причината. Те масово са напуснали региона, за да предпазят наследниците си и са убедени, че властите не казват истината, пише вестник „Ретро“.

Имам приятел метеоролог, който ми се обади и каза да изчезваме с детето. Беше категоричен, че облаците, които се изляха последните дни над Варна идват от Украйна и са замърсени. Казах и на приятелките ми и веднага заведохме малките в Балкана”, сподели пред „Ретро” Веселина Попова от морската столица.

В злокобната теория на конспирацията особено активни се оказаха и братушки с имоти по родното Черноморие. Един от тях заяви, че е с дебели връзки в Кремъл и разви страховита теория пред „Ретро”. Според нея украински олигарси са подпалили радиоактивните гори край Чернобил за пари. Целта на няколкото богаташа била да направят огромни количества брикети, които после да изнесат за западния пазар. Опасни стърготини и чиста дървесина пък от година се вкарвали в мебелната индустрия, която е вечно гладна за материал.

„Около бившата атомна централа в Чернобил е направена нещо като фабрика за добив на брикети. Като я засилят за по-голямо раздробяване на материала се получават опасни изпарения. От там сега е прескочила искра и е подпалила пожара“, разказа Игор Т., бизнесмен от Москва. По думите на човека от пуста алчност във въздуха се отделят голямо количество радиоактивни елементи, които се намират в концентриран вид в природата и особено в дървета. На наш въпрос да не би да говори така, защото в момента Русия и Украйна са в обтегнати отношения, Игор отсече – „Казвам ви това, което се знае в моята страна, информацията е от нашите служби“.

Официално украинските власти съобщиха миналата седмица за голям пожар в 30 километровата зона около гръмналата АЕЦ, който вече бил потушен.

Факт е обаче, че при взрива в атомната централа преди 25 години на поне 300 км около нея цялата природа е заразена. Ако слуховете са верни, то реално сега олигарсите навлизат в забранения периметър, който е на 30 км от аварията.

„Вие питайте вашите власти защо крият, при положение, че пожарът гореше от миналия понеделник, а при вас се разбра едва на 2-3 юли“, намекнаха и други граждани на Руската федерация.

Паниката особено във Варна още не е отминала, видя репортер на „Ретро”. Възрастните хора се въздържат да пазаруват свежи зеленчуци по пазарите. „Ние купуваме само вода в бутилки. Отказахме се от черешите, а домати взимаме само от по-южни райони – гръцки или най-много петрички“, сподели възрастно семейство.

Те чули от близък роднина, работещ в държавна служба, че радиационната обстановка над Северното Черноморие е била 1, 2 пъти над допустимите норми. „Сега казват че е в норма, но това не променя факта, че е имало отклонение и се е мълчало“, ядосваше се искрено Георги Манов.

Той заподозря, че информацията се е премълчала, за да се не подплашат туристите в началото на активния летен сезон.

Прелюбопитен факт е, че отричаните официални данни се покриват с информация, която подават службите в Украйна. В пробите, взети от въздуха в района на пожара там е установено съдържание на радиоактивния елемент Цезий-137 два пъти над допустимата норма. Докато дойде до нашата страна той се е разредил и е паднал 1, 2 пъти, коментират варненци. Скрит ли е този факт, засега остава загадка, но в морската столица се разказват още доста притеснителни истории.

Местни от общинската администрация споделят едно към едно, че във въпросния четвъртък са получили притеснителни обаждания и есемеси от приятели. Предупрежденията били за увеличение на радиационния фон.

„Имам позната, която работи в Гражданска защита. Там  имат информация и от електронни уреди, разположени високо в планините. На 2 юли тя директно ми се обади и ми каза за всеки случай да прибера децата и да не излизаме никъде. А ние тъкмо се готвехме да вечеряме на пицария, която беше на открито. Приятелката ме смъмри и каза в никакъв случай да не го правим, защото може да се облъчим. Честно да ви кажа на нея вярвам повече, а не на тези, дето говорят по телевизора“, откровен бе 45-годишният бизнесмен Методи Р.

Във въпросния ден чрез социалните мрежи  информацията (достоверна или не) стана достъпна за всички. В късния следобед в 17 часа паниката вече си пробиваше път и в центъра на София. В началото хората погрешно си мислеха, че как Международната агенция за ядрена енергия е допуснала саркофагът на повредения реактор на АЕЦ Чернобил да се пропука и да се получи изтичане. На никой не му и хрумваше, че източникът на облъчването може да е станала заразената гора.

„Аз имам познати в планинската спасителна служба. Техният шеф им се обадил към обяд и им казал, ако се намират на високо, веднага да слизат към градовете. Ако нямаше опасност, защо ще ги изтеглят?“, довери ни друга жена, която се представи, че е в борда на голямо предприятие в Бургас. Тя заяви, че от седмица насам избягва да се показва по улиците. Взела си е йод на таблетки, които пият с децата й редовно.

Бургазлийката заяви, че превантивна информация тохомълком е подадена и на служители в държавни учреждения, болници, включително и в Гранична полиция. Те са получили предупреждения под сурдинка да не излизат от домовете си, тъй като е облакът се е движил над българското Черноморие.

Дни след паниката столичани подозират, че опасни елементи са минали Стара планина. Мнозина предполагат, че сега с юлските дъждове земята ни отново ще се напои с радиоактивни елементи.

„Пожарът е горял от понеделник 29 юни, а ние разбираме три дни по-късно при това оттук-ттам Все едно не живеем в 2015 г., а през 1986-а по време на желязната завеса и пълното информационно затъмнение“, недоумяват потребители в интернет-форуми. Според тях дори 1 % да е била вероятността за облъчване, хората е трябвало да бъдат информирани.

Споменът за аварията в Чернобил от 1986 г. оживя по родното Черноморие и по-големите български градове. Досущ като едно време хората се запасяват с консерви русенско и копърка с дата на производство поне няколко месеца по-рано. Слуховете за повишените нива на радиационния фон вдигнаха продажбите на дълготрайните хранителни стоки във Варна, Бургас и Плодив. Една от големите вериги, базирана в морската столица, отчете ръст в продажбата на консерви през последната десетдневка. Мъж в Пловдив пък миналия уикенд изкупил щанда с пастетите. „Натовари цял багажник с птичи консерви, а купето напълни с бутилки вода“, разказват емблематичния случай очевидци в града под тепетата. От коментарите става ясно, че мъжът бил пенсиониран учен, който си имал вкъщи уреди за измерване на радиационния фон.

Към днешна дата властите успокояват че към момента обстановката е напълно нормална. Данните на агенцията за ядрено регулиране сочат, че радиацията в различни точки на страната са в диапазона от 0,09 до 0,19 микросивера за час, при норма до 0,36 µSv/h.

Всеки ден у нас се откриват по 100 нови случая на рак. Онколози коментират, че най-вероятната причина за това, освен стреса, е аварията в Чернобил. Въпреки че от нея минаха 25 години тепърва радиоактивните елементи Цезии и Стронци, натрупани в почвата или тялото на човек, започват да се разпадат и предизвикват облъчване.

В резултат около 35 000 българи годишно се разболяват от рак, а четвърт милион се борят с някаква онкологична диагноза.http://pik.bg

Ако статията Ви е информирала или просто ви е допаднала, моля СПОДЕЛЕТЕ я с приятелите си. Екипът на informaciq.net ще Ви бъде благодарен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *