Отрязаха тарикатите с влогове в КТБ!

София, България
Прехвърлените чрез цесия депозити в КТБ няма да бъдат защитени от Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Това предвиждат промени в Закона за гарантиране на влоговете, които са внесени в парламента от Министерски съвет заедно с предложението на актуализацията на бюджета, пише в. „Стандарт“. Финансовият министър Владислав Горанов определи пред депутатите от временната бюджетна комисия към парламента предложението като „тежък лобизъм в полза на Фонда за гарантиране на влоговете“ и предпазна мярка срещу неоснователно изплащане. Предложените промени вчера бяха одобрени от комисията. Цесиите, т.е. прехвърлянията на влогове, са разрешени и не могат да бъдат забранени. Но с промените новите притежатели на влоговете вече няма да бъдат сред първите кредитори на банката, каквито са вложителите.

Целта е, ако един човек има 1 млн. лв. в КТБ, да не може да раздели влога си между пет души и така петимата да получат по 196 хил. лв., колкото е гарантираният таван на депозитите. Тези, които имат влогове, придобити чрез цесия, също ще бъдат кредитори, но с друго качество и вече ще очакват взимания от търговско предприятие. Това означава, че ще бъдат едни от последните, чиито задължения ще бъдат удовлетворени.

реклама:

Средствата за това ще дойдат не от Фонда за гарантиране на влоговете, а от т.нар. маса по несъстоятелност, която ще се натрупа с продажбата на активите на банката. Промените ще важат със задна дата за изкупилите влогове в КТБ и това може да доведе до оспорване и завеждане на дела. Финансовият министър Владислав Горанов обаче беше категоричен, че с текстовете не се оспорва вземането. „Ние казваме, че той не е направил влог в банка и няма право на обезщетение, а има вземане от търговско предприятие, но за съжаление, на последно място“, каза министърът.

На 4 декември трябва да започне и изплащането на гарантираните влогове в КТБ, чийто лиценз беше отнет на 6 ноември.

реклама:
реклама:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *