Отрязаха тарикатите с влогове в КТБ!

София, България
Прехвърлените чрез цесия депозити в КТБ няма да бъдат защитени от Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Това предвиждат промени в Закона за гарантиране на влоговете, които са внесени в парламента от Министерски съвет заедно с предложението на актуализацията на бюджета, пише в. „Стандарт“. Финансовият министър Владислав Горанов определи пред депутатите от временната бюджетна комисия към парламента предложението като „тежък лобизъм в полза на Фонда за гарантиране на влоговете“ и предпазна мярка срещу неоснователно изплащане. Предложените промени вчера бяха одобрени от комисията. Цесиите, т.е. прехвърлянията на влогове, са разрешени и не могат да бъдат забранени. Но с промените новите притежатели на влоговете вече няма да бъдат сред първите кредитори на банката, каквито са вложителите.

Целта е, ако един човек има 1 млн. лв. в КТБ, да не може да раздели влога си между пет души и така петимата да получат по 196 хил. лв., колкото е гарантираният таван на депозитите. Тези, които имат влогове, придобити чрез цесия, също ще бъдат кредитори, но с друго качество и вече ще очакват взимания от търговско предприятие. Това означава, че ще бъдат едни от последните, чиито задължения ще бъдат удовлетворени.

Средствата за това ще дойдат не от Фонда за гарантиране на влоговете, а от т.нар. маса по несъстоятелност, която ще се натрупа с продажбата на активите на банката. Промените ще важат със задна дата за изкупилите влогове в КТБ и това може да доведе до оспорване и завеждане на дела. Финансовият министър Владислав Горанов обаче беше категоричен, че с текстовете не се оспорва вземането. „Ние казваме, че той не е направил влог в банка и няма право на обезщетение, а има вземане от търговско предприятие, но за съжаление, на последно място“, каза министърът.

На 4 декември трябва да започне и изплащането на гарантираните влогове в КТБ, чийто лиценз беше отнет на 6 ноември.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *