Припят: призрачният град с хиляди неразказани истории (ГАЛЕРИЯ)

Преди почти 30 години се случва най-голямата ядрена авария в историята на човечеството и Припят е градът, който понася най-жесток удар

След 26 април 1986 година Припят се превръща в призрачен град – ядрената авария в Чернобил води до радиоактивно замърсяване в Европа и Русия, последствията, от което ще помним и усещаме още много години.

След 26 април 1986 година Припят се превръща в призрачен град

Въпреки че само 64 смъртни случая са били свързани директно с аварията, то към 2008 година трагедията все още тежи над милиони хора и води до тежки здравословни проблеми, за тези намиращи се в зоната на облъчване. Официалните данни сочат, че около 60% от радиацията е засегнала Беларус, а бедствието имаше безпрецедентни културни и икономически последици за целия тогавашен Съветски съюз.

припят
Близо 500 000 работници успяха да предотвратят по-голямото бедствие и още по-голяма по мащаб екологична катастрофа. Катастрофата в Чернобил осакати непоправимо икономиката, а мнозина в района (сега Украйна) и до днес плащат висока цена за случилото се.

припят
Световната Здравна организация изчислява, че смъртните случаи от радиация, предизвикана от аварията в Чернобил може да достигне 4000. Грийнпийс поставя цифри от 200 000 души, а руски източници заключават, че Чернобил е отнел живота на 985 000 души между 1986 и 2004 година.

припят
Смята се, че повечето смъртни случаи са в резултат на аварията в Чернобил бяха приписани на служителите на завода и спасителни работници. Дори и днес съществува морга за автомобили в отдалечена част от Украйна, в близост до Припят. Там има хеликоптери, пожарни автомобили и танкове. Гробището е останало недокоснато от инцидента насам и това вероятно ще продължи още дълги години. Място за авантюристи и хора, които търсят адреналина.
Докато Чернобил няма голяма популация, то Припят е бил най-големият град, създаден през 1970 година за работниците и техните семейства – днес е един от най-големите призрачни градове, където все още витае духът на стотици неизживени животи, сякаш за един миг животът спира – без предупреждение, без предзнаменование – едно мигане и градът пълен с глъч и смях, затихва – завинаги!

http://www.chudesa.net/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *