314 язовири у нас са потенциални убийци, нямат охрана

Водоемите са безстопанствени и няма орган, институция или лице, което да отговаря за тях

20140729.qqmbykvbmz

Зачестяват инцидентите в неохраняеми водни обекти във вътрешността на страната. Близо 10% от общия брой на язовирите са с неустановен собственик. Това означава, че няма ясен отговорник за тяхната сигурност, съобщи TV7. Охранява ли ги някой и кой поема отговорност при инциденти в тях, какъвто имаше преди дни в Елховско, където десетгодишно момиче се удави в подобен водоем.

Доскоро колко са язовирите и кой отговаря за тях бяха спорни въпроси. Единият вече има своя отговор – ясно е колко са точно изкуствените водоеми. С продължение остава темата кой носи отговорност за състоянието сигурността им.

Най-големите от тях – така наречените комплексни язовири, тези които са публично- държавна собственост и са 53 на брой, никога не са били в по-добро състояние по отношение на водните запаси. Те са пълни с вода на 83% заради честите поройни дъждове.

Но по отношение на охраната – държавата все още търси отговор на въпроса кой орган да отговаря за контрола на сигурността. Последният инцидент на язовир без охрана е с момиче край елховското село Мелница преди два дни.

Според спасителите хората не познават опасностите, които крият различните водоеми. Затова често се давят дори и опитни плувци.

Въпреки инцидентите и постоянните съвети на спасителите, в софийското езеро „Искър“ на квартал „Дружба“ нарушенията са ежедневие.

Неохраняемите водоеми у нас са над 300. Над 2000 от язовирите са общинска собственост, повече от 200 са държавни, а 26 са в частни ръце. Не е ясна обаче отговорността за тези, които са без собственик. А докато няма единен орган, който да следи за сигурността, трябва да разчитаме на собствената си съвест и повишено внимание.

Източник: blitz.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *